Att tänka på vid köp av enmanstält

Älskar du friluftsliv och vill ägna ännu mer tid ute i naturen och på vandringsleden? Med ett enmanstält kan du enkelt förlänga vandringen till flera dagar, utan att vara beroende av vandrarhem eller stugor att hyra på vägen.

Sommaren är det perfekta tillfället att börja övernatta ute i enmanstält om du är nybörjare. Men det behöver inte stanna där. Många vana utesovare campar året runt, även mitt i vintern.

För inspiration kan du gå med i någon av de grupper som finns på sociala medier där vandrare gärna delar med sig av sina bästa tips och vandringsleder. Där går dessutom att hitta vänner som gillar friluftsliv att göra utflykter och campa med, ifall du inte vill gå helt ensam.

Läs mer här om hur andra resonerar kring val av enmanstält. Du kan också passa på att ställa dina frågor och få svar från andra med friluftsliv som intresse.

Med ett enmanstält tar du ditt friluftsliv till nästa nivå

Vad är då viktigt att tänka på vid köp av enmanstält? Tänk igenom punkterna nedan innan du börjar leta och rangordna hur viktiga de är. Det ökar dina möjligheter att hitta ett tält som passar för just dina behov och din plånbok.

  • Hur tungt och stort får tältet vara? Prova gärna att bära motsvarande vikt för att säkerställa att du orkar. Moderna enmanstält är ofta lätta och går fint att bära men varje extra gram kan göra skillnad i din packning.
  • Hur mycket får tältet kosta? Se till att du har råd med det tält du väljer, men försök att inte snåla in på det som är viktigt. Det sämsta köpet du kan göra är att välja något som du sedan inte är nöjd med och inte använder.
  • Var ska du tälta? Det är skillnad mellan att tälta uppe på fjället eller på en festival.
  • Vilket klimat ska tältet tåla? Ska du enbart ha det till friluftsliv och vandring på sommaren eller ska du tälta även i kallare temperaturer.
  • Är det några särskilda funktioner som du gärna vill att tältet ska ha? Till exempel att det ska vara tillräckligt högt för att sitta inne i eller att det ska finnas förvaringsfickor för småsaker.

När du har ovanstående någorlunda klart för dig är det dags att börja leta efter det perfekta tältet. Här hittar du guide till att välja det bästa enmanstältet för att ta ditt friluftsliv till nästa nivå.